September 20, 2018

July 15, 2017

Please reload

Recent Posts

Vinkit faskian treenaamiseen

August 3, 2017

Monet meistä treenaavat kovaa pysyäkseen hyvässä kunnossa, mutta silti kärsivät erilaisista oireista ja ongelmista kuten kireydestä, jäykkyydestä ja loukkaantumisista. Kovaa treenaaminen ei ole sama asia, kuin fiksu treenaaminen.

 

Faskia on koko kehomme sidekudosjärjestelmä. Faskia kietoo sisäänsä jokaisen solun, lihaksen, sisäelimen, luun, verisuonet ja hermot.

 

 

Kuvittele appelsiini, ensin sen päällä on kuori, kun avaat sen on jokaisen palan päällä vielä oma kalvonsa. Ja kun avaat palan ja katsot tarkemmin huomaat, että palan sisällä jokainen minipalakin on omassa kalvossaan. Myös “minipala” sisältää soluja, jotka ovat omissa kalvoissaan.

 

Samalla tavalla kuin voidaan ajatella, että kaikki maailman meret ovat samaa merta, yhteydessä toisiinsa, on myös kaikki faskia samaa faskiaa, yhteydessä. Tietoisesti tai tiedostomatta, olet työskennellyt faskian kanssa kaikissa harjoitteissasi – se on vääjäämätöntä.

 

Faskian nouseminen yhä arvostetumpaan asemaan muuttaa käsitystämme harjoittelusta.

 

Jokainen solu ja sisäelin on yhteydessä faskiaan ja reagoi sen jännitteeseen ja rentouteen. Vapauttamalla liikeratojasi ja kireyksiä, muutat siis myös solujesi toimintaa!

 

Me kaikki ikäännymme ja solumme “kuivuvat”. Esimerkiksi silmän sidekudosverkko kiristyy koko ajan. Kiristyessään näkömme heikkenee ja tarvitsemme esim. lukulaseja keski-iän ylitettyämme.

 

Myös muu fyysinen kehomme menee kasaan ja kuivuu. Kasaanmenemistä nopeuttavat mm.:

 

- loukkaantumiset (arpikudokset ja traumat)

 

- huono ryhti ja “automaattiset liikekaavat” (mm. miten istut, se miten liikut ja kävelet automaattisesti)

 

- negatiiviset tunnetilat (esim. masentuneet/ahdistuneet ihmiset sulkeutuvat, hengittävät pinnallisemmin vain keuhkojen yläosilla)

 

- painovoima

 

- kehon kemia ja solujen interaktio

 

Huhhuh... No miten voimme ehkäistä ja hidastaa tätä degeneraatiota, kasaanmenoa ja kuivumista?

 

Toisin sanoen. Miten treenaat ja elät niin, että ehkäiset vaurioita sekä ja luot kehoon lisää elastisuutta, kimmoisuutta ja yleistä toimintakuntoa?

 

Faskian joustavuus on tärkeää:

 

Vinkki 1. Tee koko kehon venytyksiä.

 

Jos faskiaa ei venytetä tai liikuteta säännöllisesti, kiinnikkeitä alkaa muodostua lihaskalvoihin ja niiden välille.  Kuvittele sitkeä pihvi – ei hyvä.

 

Tuo kireys on se mitä tunnet aamuisin, kun heräät ja pyöristelet ja venettelet selkääsi. Ajan kanssa tuo kireys kasvaa ja kasvaa ja alkaa pienentää liikeratojasi.

 

Ole siis kuin kissa ja venyttele päästä varpaisiin.

 

Vinkki 2. Faskia venyy hitaammin kuin lihakset.

 

Muista tehdä venytykset hitaasti ja rennosti. Kokeile hengittää samalla syvään vatsaan, jolloin käytät palleaa (tällöin hierot samalla sisäelimiäsi ja käynnistät parasympaattisen eli palauttavan hermoston).

 

Seuraa “nautintoperiaatetta”, venytyksen tulisi tuntua hyvälle. Miau, muista kissa!

 

Vinkki 3. Nesteytä itseäsi.

 

Jotta kudokset liukuvat ja venyvät, tarvitsevat ne nestettä eli vettä. Mitä kuivempi faskia, sitä heikommin se venyy ja reagoi. Tällöin se myös repeää herkemmin. Vältä liikaa kuivattavia ja hapottavia juomia (sokeri ja kofeiinipitoiset juomat). Jos juot niitä, juo pari lasia vettä päälle. Veteen kannattaa lisätä esim. kurkkua tai sitruunaa, jolloin vesi imeytyy paremmin kuin “raaka kraanavesi”.

 

Vinkki 4. Suosi kävelyä, juoksemista ja ”pompullisia” liikkeitä.

 

Sidekudokset ovat elastisia ja nauttivat hypyistä. Kehomme perustoiminnot esim. jouksu perustuu elastiseen jännitykseen ja laukeamiseen. Juoksijat, jotka käyttävät kimmoisuutta hyväkseen käyttävät paljon vähemmän lihasvoimaa (ja glukoosia) ja jaksavat täten pidempään.

 

Kuvittele akillesjänteesi vahvana kuminauhana ja pidä se terveenä pompuilla. Aloita rauhassa ja muista, että menetetyn kimmoisuuden voi myös saada takaisin – joten ei muuta kuin (esim. Trampoliinille :)) hyppimään.

 

Vinkki 5. Vältä liian repiviä liikkeitä.

 

Aloita pehmeästi ja liiku kuin hämähäkkimies tai kissanainen, sulavasti ja hallitusti. Suurin osa loukkaantumisista tapahtuu, kun sidekudosta venytetään nopeammin kuin se kerkeää reagoimaan.

 

Vinkki 6. Faskian elastisuuden kasvattaminen vie aikaa.

 

Yleensä noin 6-24kk, joten maltti on valttia. Lihakset kasvavat nopeammin, joten kasvuiässä olevien ja lihasmassan kasvattajien kannattaa huomioida tämä – ja venytellä.

 

Vinkki 7. Faskiajärjestelmä tykkää variaatiosta, ei niinkään toistoista.

 

Faskiaa kannattaa harjoittaa useissa eri kulmissa, eri tempoilla ja eri vastuksilla. Jos teet esimerkiksi salilla laitteella vain yhtä samaa liikettä, motorinen hermosto ja tasapaino eivät kehity. Treenaa vaikeissa asennoissa, painoilla tai pelkällä kehonpainoilla, haasta hitaudella tai nopeudella. Kokeile tehdä liikkeitä eri otteilla.

 

Vinkki 8. Pidä huolta tunnetason tarpeistasi ja hoida niin mielen tason traumat kuin myös fyysiset arpikudokset.

 

Kaikki jännite, on se sitten psyykkistä tai fyysistä aiheuttaa kehossa kehossa kireyttä ja epätasapainoa. Muista käydä säännöllisesti hoidoissa ja ole yhteydessä sisäiseen lapseesi.

 

Tarpeemme tulee tyydyttää terveellä tavalla ja tarvitsemme myös hulluttelua ja leikkiä.

 

Vinkki 9. Muista levätä.

 

Faskia väsyy kovan treenin jälkeen, mutta palautuu terveempänä sen jälkeen. Rasituksen ja levon oikea suhde on tärkeää. Tänä päivänä monella on vaikeuksia palautumisen kanssa. Yhtenä syynä, on addiktoituminen ulkoisiin ärsykkeisiin (mm. tv, puhelin, tietokone, virtuaalitodellisuus jne.).

 

Laita puhelin kiinni ja kokeile esim. 20 minuutin lämmintä suolakylpyä illalla rentoutumiseen tv:n katselun sijaan. Sytytä kynttilä ja anna kehon ja mielen mennä ns. offline tilaan. Anna ajatusten tulla ja mennä, älä identifoidu niihin vaan päästä irti.

 

Tämä rentouttaa sekä lihakset että kiristyneen faskiaverkoston. Samalla mieli lepää. 

 

Loistavaa Elokuuta kaikille!
 

 

Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Hierontajaakko

 

Terveempi keho parempi mieli

  • Facebook - Black Circle