September 20, 2018

July 15, 2017

Please reload

Recent Posts

Ihmeellinen Faskia

July 15, 2017

Ymmärrys faskiasta eli koko kehomme ympäröivästä sidekudosverkosta on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vasta aivan viime vuosina olemme alkaneet ymmärtää sen roolia kehon toiminnassa ja terveydessä.

 

Faskiatutkimus on itse asiassa niin uutta, että emme vieläkään tiedä hirveästi faskiasta, mutta se mitä tiedämme on jotain aivan uskomatonta.

 

Faskia on paljon dynaamisempaa, kommunikoivampaa ja elävämpää, kuin mitä olimme ajatelleet. 

 

 


 

Faskia: sitä on joka paikassa

 

Faskia yhdistää kaikki kehon järjestelmät; jokaisen lihaksen, luun, ligamentin ja jänteen erikseen. Faskia integroi ja yhdistää kehomme.

 

Faskian kautta kehomme pystyy tuntemaan itsensä. Faskiassa on 10 kertaa enemmän hermopäätteitä kuin lihaksissa. Nämä hermopäätteet ovat jatkuvassa kommunikaatiossa aivojen kanssa. Missä asennossa olemme, olemmeko linjassa, tuntuuko kehossa hyvältä jne. Viestit menevät myös toiseen suuntaan ahdistuksen tunne vetää kehoa kasaan jne.

 

Kun menemme nukkumaan, hermostomme siirtyy parasympaattiseen tilaan ja kalvomme alkavat myös rentoutua ja kehon nesteet pääsevät liikkumaan vapaammin. 

 

Kun suljemme silmämme ja tunnustelemme sisäisesti kehoamme tapahtuu se faskian kautta. Tätä kutsutaan myös asentoaistiksi, joka mahdollistaa kehomme hallinnan ja koordinaation. Hienovaraisemmat tuntemukset ja aistimukset tapahtuvat myös täällä.

 

Jotkut puhuvat kehon sisäisen aistimisen olevan olevan ns. kuudes aisti, "sisäinen aisti" tai portti jonka avulla hienovaraisemmat energeettiset aistimukset koetaan. Meditatiivisessa tilassa tähän on helpompi saada yhteyttä. Faskia toimii ikäänkuin väylänä hermostoon ja hienovaraisempiin kokemuksiin.

 

Tutkijat ovat viime aikoina todenneet linkin kehon asentoaistin kehittymisessä ja kipujen vähentymisessä. Toisin sanoen mitä paremmin aivosi kommunikoivat ja ovat yhteydessä kehoaistin ja faskian kanssa, sitä vähemmän kipua koet. Tietoisuus jännityksestä on ensimmäinen askel mahdollistamaan sen vapauttamisen. 

 

Mitä kehittyneempi asentoaistisi on sitä taitavammin voit huomioida kipua ja vapauttaa sitä myös tietoisemmin. Parantunut asentoaisti pienentää myös loukkaantumisriskiä kehittyneen kokemisen ja tasapainon kautta.

 

 

Monipuolisuus on avain terveyteen

 

Faskiamme on avain asentoaistiimme, joten faskian terveys on suorassa yhteydessä sisäiseen kokemukseemme. Yksi tärkeä asia faskian terveydessä on monipuolinen liike. Jos teemme samoja liikkeitä ja aktiviteetteja jatkuvasti (kuten vaikkapa fillarointi, juokseminen ja tietokoneella istuminen) asentoaistimme tylsistyy ja mekanisoituu.

 

Kehomme kommunikointi aivojen kanssa muokkaa ryhtimme näihin aktiviteetteihin sopivaksi.

 

Muokkaamalla asentoaistiamme robottimaiseen suuntaan köyhdytämme samalla sisäistä kokemusmaailmaamme. Kehon liike ravitsee myös aivojen neuroniyhteyksiä ja ajan kanssa sulkeutunut keho alkaa ahdistamaan ja kuormittamaan psyykettämme, joka haluaa kokea vapautta ja tilaa.

 

Millaista liikettä?

Pääasia on, ettei koko ajan istuta. Kävely on yksi parhaita, luonnollisimpia ja rentouttavimpia liikunnan muotoja.

 

Suosittelenkin kuitenkin myös muuta monipuolista liikettä, erilaisia liikuntamuotoja, joogaharrastuksia, tansseja, kävelyä paljain jaloin luonnossa sekä kehonhuoltoa kuten hierontaa ja kraniosakraaliterapiaa, jossa asentoaistimme saa todellista stimulaatiota ja vapautusta.

 

 

 

Myöskään voimaharjoittelua ei tule unohtaa! Erityisesti ns. takaketjumme on lähes kaikilla istumisesta johtuen heikko ja etuketjumme kireä. Lonkankoukistajat, etureidet ja olkapäät ovat tiukkoina ja taas takareidet, pakarat ja selän lihakset ovat monilla kelvottoman heikossa kunnossa. Voima kehittyy nopeiten isoilla massaliikkeillä kuten takakyykky, maastaveto, pystypunnerrus ja leuanveto (näihin tietysti oikea ohjaus). Hermotusta on myös hyvä treenata pienemmillä painoilla ja kehonpainoharjoitteilla.

 

Faskia tykkää myös räjähtävämmistä liikkeistä kuten hypyistä. Jalat ja nilkat lataavat energiaa/jännitystä ja energia laukeaa, kun noustaan ylös. Tätä räjähtävyyttä esim. hyppyjä ja jouksua kannattaa myös tehdä erilaisilla nopeuksilla.

 

Faskiamme reagoi tähän rikkaampaan sisäiseen informaatioon ja asentoaistimme ja kokemuksemme kehittyy avarammaksi, vahvemmaksi ja terveemmäksi.

 

Sisäinen Yin-harjoitus kuten tietoinen rentoutus, hengitysharjoitukset tai meditaatio ovat myös tietysti tärkeitä tasapainoittamaan vilkasta hermostoa ja yleistä jännitystä.

 

Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Hierontajaakko

 

Terveempi keho parempi mieli

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle