September 20, 2018

July 15, 2017

Please reload

Recent Posts

Hyvä ja huono stressi

May 29, 2017

 

Hyvä stressi on kehon tietoista suoriutumista tai jännittämistä, esimerkiksi juoksulenkki tai kova treeni. Huono stressi on jatkuvaa, jotain "kalvavaa" mikä jää päälle. Esimerkiksi negatiivinen työympäristö, rahahuolet tai huono parisuhde. 

 

Ihmisen kuuluisi olla palautuvassa tilassa, ns. parasympaattisessa hermoston tilassa suurimman osan ajasta. Nykypäivänä hermostomme on kuitenkin koko ajan enemmän ja enemmän päällä. 

 

Elämme maailmassa, jossa meitä kannustetaan suoritumaan. Yksi tutkinto ei enää riitä, tarvitset 2 tai 3. Koko ajan pitää kasvaa ja kehittyä, mennä eteenpäin. Suorittaa. Ulkopuolelta meitä pommitetaan jatkuvilla ärsykkeillä. Media elää draamasta ja uutisissa kerrotaan aina päivän kauheimmat asiat. Pelko selviytymisestä aktivoituu.

 

Pidämme lisäksi mukanamme erikoista sähkölaitetta, joka koska tahansa saattaa alkaa piipata ja stimuloi hermostomme vaatimalla huomiomme... 

 

Hermostomme on koko ajan aktiivisessa tilassa, "online".


Keskushermostollemme tämä on historiallisesti uusi tilanne.

 

Kehomme ei ole tottunut tälläiseen jatkuvaan ylistimulaation tilaan ja menee helposti "ylikierroksille".

 

Aivoissa tämä näkyy niin, että alimmat kerrokset (aivorunko ja limbinen järjestelmä) ovat yliaktiivisia, mutta "virtaa" ei riitä kunnolla ylempien aivonosien tehtäviin, esimerkiksi keskittymiseen tai luovaan ajatteluun. Siirrymme ns. lisko-moodiin eli energiamme riittää vain reagointiin  emmekä hallitse enää elämäämme. Tästä seuraa se, että psyyke alkaa jännittyä ja pelot ohjata toimintaamme.

Ahdistus, masennus, ylivilkkaus, ADHD ja itsemurhat ovat kasvussa.  

 

Stressaantuneessa tilassa kaipaamme luonnollisesti siitä pois. Aivot huutavat sokeria, alkoholia tai lisää jotain stimuloivaa/ärsykkeitä.  Jotain, millä pääsisi tuosta tilasta irti!

 

Kehossa stressi näkyy kalvojen, lihasten ja hermotuksen kiristymisenä.  Parasympaattisen hermoston huono kunto alkaa näkyä myös rauhasten, verenkiertoeliten, ruoansulatuselimistön ja kuonanpoistoelinten heikentyneenä kuntona.

 

Tilanne on hyvä tiedostaa, ja ottaa aktiiviseti itselleen aikaa ja tilaa palautumiseen. Suosittelen myös kokeilemaan erilaisia hoitoja. Esimerkiksi kraniosakraaliterapiasta.

 

Kraniosakraalisesta rytmi kertoo missä tilassa keho on. Kraniohoidossa otetaan yhteyttä asiakkaan kehoon ja tuetaan sitä vapauttamaan itse itseään. Kraniorytmin avulla voidaan tukea kehoa alkamaan vapauttamaan itse itseään.  Fyysisen hoitamisen rinnalla kraniohoito voi pudottaa asiakkaan usein syvään rentoutumisen tilaan, jolloin psyyke myös vapautuu.  

 

Hoitajana teen parhaani olemalla läsnä ja auttamalla kehoa vapautumaan. Kun keho saa luvan olla ja vapautua, ovat tulokset usein positiivisia. Eräs asiakas sai esimerkiksi eilen apua tinnitukseen, joka todennäköisesti oli seurausta pitkäaikaisesta jännityksestä ja stressistä.

Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Hierontajaakko

 

Terveempi keho parempi mieli

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle