September 20, 2018

July 15, 2017

Please reload

Recent Posts

Hankalat takareidet

October 13, 2016

 

Takareisien kireys on monille kroonista ja ns. "normitila". Usein pelkästään venyttely, eikä edes alueen hieronta auta. Miksi?

Mikä aiheuttaa takareisien kireyttä?

Syitä saattaa olla useita, mutta yleistä on pakaralihasten heikkous ja lonkankoukistajien kireys. Istumme jatkuvasti penkeillä, ja tämä vetää kehomme edestä kireäksi ja takaa heikoksi. Emme kykene enää ihmiselle luonnolliseen syväkyykkyyn, eikä lantiossamme ole enää vipu- ja "räjähdysvoimaa". Lonkankoukistajat jumittavat ja pakarat eivät enää hermotu oikein. Alavatsalihaksissa ei ole voimaa.

Tästä seuraa, että ylikompensoimme takareisillä. Takareidet ovat usein itseasiassa pitkät ja heikot sekä niiden lihaskalvot on täynnä kiinnikkeitä ja liimaantuneet toisiinsa.

 


Taaksetaivuksessa (jos siihen ihminen enää kykenee) meillä ei ole potentiaalia, koska "tuki"  johon pakaralihakset vahvasti kuuluu, ei ole hereillä. Tästä seuraa, että A. "notkahdamme" jatkuvasti jollain lantioselän alueella B. pelkäämme taaksetaivuksia, emmekä niitä enää tee. Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja ja johtavat hitaaseen degeneraatioon. Pelko ja heikkous kulkevat käsi kädessä ja ruokkivat toinen toisiaan. Jos tilannetta ei korjata, takareidet kiristyvät lisää ja alaselkään alkaa sattumaan.

Monet joogit rakastavat venyttää koko ajan takareisiä, mutta eivät tee juuri ollenkaan kyykky-tyyppistä-voimaharjoittelua tai kehitä tukevaa vipuvoimaa lantioon.Tämäkin on mielestäni kestämätön ratkaisu. Ajan kanssa joogaaja huomaa, että vaikka liike tekee väliaikaisesti hyvää niin alaselkä silti sattuu.

Punttaaja saattaa tukottaa reidet prässäämällä. Hermotusta on hyvä muistaa kehittää monipuolisesti erilaisilla liikkeillä, maastavedoilla ja kyykyillä,. Treenissä on hyvä kokeilla tehdä yhdellä jalalla kyykyt ja maastavedot.

Tärkeimpänä pointtina on, että ongelmat harvoin/koskaan(?) ovat vain alueellisia, ja usein joudutaan alkamaan purkamaan pakkaa kokonaisvaltaisesti. Positiivista on, että kaikelle voi tehdä jotain ja kivusta on mahdollista päästä kivuttomaan tilaan. Kivuttomuudesta päästään omalla tekemisellä ja oikealla informaatiolla ja ohjauksella voimaantuneeseen tilanteeseen, jossa kehoa osataan käyttään oikein ja tehokkaasti.

Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Hierontajaakko

 

Terveempi keho parempi mieli

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle